aworldinatree
Vote: 8
- Rough Guides, a UK-based publisher of globally-renowned travel books and magazines, has selected key Vietnamese delicacies that you should try, including Goi Cuon (spring rolls), Banh Xeo (sizzling pancakes), and Bun Cha (grilled meat in noodles).
Rough Guides, một nhà xuất bản sách và tạp chí du lịch nổi tiếng toàn cầu có trụ sở tại Vương quốc Anh, đã chọn ra những món ngon chính của Việt Nam mà các bạn nên thử, bao gồm gỏi cuốn, bánh xèo và bún chả.
With colorful dishes and bold homeland flavor, our country is a country with eye-catching cuisine in Southeast Asia. Let's take a look at the dishes mentioned today.
Với những món ăn đầy màu sắc và đậm vị quê hương, nước ta là một quốc gia có nền ẩm thực bắt mắt trong Đông Nam Á. Hãy cùng xem những món ăn được đề cập hôm nay nhé.
Goi Cuon (spring rolls) are usually served as a starter before the main course at Vietnamese restaurants. Each roll is filled with vegetables, coriander, and either minced pork or shrimp.
Gỏi cuốn thường được phục vụ như một món khai vị trước món chính tại các nhà hàng Việt Nam. Mỗi cuộn có đầy đủ các loại rau, rau mùi và thịt lợn băm hoặc tôm.
Banh Mi (Vietnamese sandwich) is one of the nation’s most popular street foods. The baguette sandwich is typically filled with vegetables and a choice of fillings, including paté and usually pork or egg. It has since been imitated around the world, with businesses from London to New York selling this local delicacy.
Bánh mì (bánh mì Việt Nam) là một trong những món ăn đường phố phổ biến nhất của đất nước. Bánh mì baguette thường chứa đầy rau và nhiều lựa chọn nhân, bao gồm paté và thường là thịt lợn hoặc trứng. Kể từ đó, nó đã được "bắt chước" trên khắp thế giới, với các doanh nghiệp từ London đến New York bán món ngon địa phương này.
Banh Xeo (sizzling pancakes) contains shrimp, pork, bean sprouts, and egg. They are fried, wrapped in rice paper with greens, and then dunked in a fish sauce before being eaten.
Bánh xèo có tôm, thịt heo, giá đỗ và trứng. Chúng được chiên, cuốn trong bánh tráng với rau xanh, sau đó chấm vào nước mắm trước khi ăn.
Bun Cha (grilled meat in noodles) is a Hanoi specialty. The pork is barbecued on an open charcoal brazier and then served on a bed of cold rice noodles in assorted foliage and a broth. This type of Vietnamese cuisine is usually eaten by local people around lunchtime.
Bún chả là một đặc sản của Hà Nội. Thịt lợn được nướng trên lò than mở và sau đó được phục vụ trên một giường mì gạo nguội với các loại lá và nước dùng. Loại món ăn Việt Nam này thường được người dân địa phương ăn vào khoảng giờ ăn trưa.
Pho (rice noodle soup) originates in the north of the country and is primarily eaten for breakfast. A bowl of Pho usually consists of a light beef or chicken broth flavoured with ginger and coriander, along with added broad, flat rice noodles, and spring onions.
Phở bắt nguồn từ miền Bắc của đất nước và chủ yếu được ăn vào bữa sáng. Một tô phở thường bao gồm nước dùng thịt bò hoặc gà nhạt có vị gừng và rau mùi, cùng với bánh phở sợi rộng và hành lá.
Cao lau (noodle bowl) is one of Hoi An’s most tasty specialties. The mouthwatering bowl includes thick rice-flour noodles, bean sprouts, and pork-rind croutons which are served in a light soup.
Cao lầu là một trong những đặc sản ngon nhất của Hội An. Tô hấp dẫn bao gồm mì sợi dày, giá đỗ và bánh mì thịt heo được phục vụ trong một món súp nhẹ.
Cha ca (turmeric fish) is a famous delicacy of Hanoi, sees white fish sautéed in butter with dill and spring onions, then served alongside rice noodles and a scattering of peanuts.
Chả cá kho nghệ là một món ngon nổi tiếng của Hà Nội, với những con cá trắng được xào bơ với thì là và hành lá, sau đó ăn kèm với bún và một ít đậu phộng.
Mi Quang (noodle soup) is a simple bowl consisting of meat noodles with extras such as flavoursome oils, fresh sprig leaves, shrimp, peanuts, mint, and quail eggs. This dish is usually eaten at dinnertime.
Mì Quảng là một tô đơn giản gồm mì thịt với các phụ liệu như dầu ngũ vị hương, lá khúc tươi, tôm, đậu phộng, bạc hà và trứng cút. Món này thường được ăn vào bữa tối.
Com tam (broken rice) is a simple favourite among street food lovers that is almost exclusive to Ho Chi Minh City. It’s made up of smaller pieces of rice, also known as Broken Rice, and served with pork which is usually grilled, fish, or simply a fried egg.
Cơm tấm là một món ăn dân dã được những người yêu thích ẩm thực đường phố ưa thích gần như chỉ có ở Thành phố Hồ Chí Minh. Nó được tạo thành từ những miếng cơm nhỏ hơn, còn được gọi là broken rice, và được phục vụ với thịt lợn thường được nướng, cá hoặc đơn giản là trứng rán.
Source: VOV World
2021-08-16T02:25:12Z
..Chi_Dai-2k3.. | Vote: 0ờ mây zing good chóp
1 like and 1 vote nha
2021-08-16T02:29:45Z
..Chi_Dai-2k3.. | Vote: 0chào mn
2021-08-16T02:30:11Z
aworldinatree | Vote: 0Thank you very much !
Cảm ơn các bạn rất nhiều !
2021-08-16T02:30:41Z
..Sunnyyy.. | Vote: 01 vote nhaaa^^
sáng nay nhịn ăn, đang đói còn xem cái này:D
2021-08-16T02:33:02Z
aworldinatree | Vote: 0Oh, poor you !
2021-08-16T02:45:06Z
-__My__- | Vote: 0mlem mlem ngon woá! 1 vote nhe
2021-08-16T02:34:37Z
aworldinatree | Vote: 0Hmm, thanks. I think they are so delicious !
2021-08-16T02:44:52Z
EmmaFelton_2k9 | Vote: 0cho u 1 vote^^
2021-08-16T06:37:14Z
aworldinatree | Vote: 0Thank you !
2021-08-17T13:04:42Z